Mamy już za sobą pierwsze warsztaty produktu lokalnego. Odbyły się one w pięknych wnętrzach „Dworu Leśce". Spotkanie zgromadziło panie z KGW Leśce, KGW Piotrowice, KGW Wola Przybysławska, KGW Bogucin, władze Gminy Garbów, przedstawicieli LGD „Kraina wokół Lublina".
Po prezentacji informacji nt. produktów tradycyjnych (lista produktów tradycyjnych, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) oraz wykorzystania produktów tradycyjnych w branży turystycznej, gastronomicznej, hotelarskiej, spożywczej miał miejsce pokaz kulinarny.
Panowie Kamil Kotarski i Piotr Kwiatosz, kucharze z agencji marketingowej Don Brando ugotowali z pomocą uczestniczek warsztatów „Zupę cebulową z Goraja" i „Pęczak po Staropolsku".
Panie z KGW Leśce zaprezentowały własne potrawy. „Pierogi z mięsem" - p. Agata Sochal, „Chleb wiejski" - p. Małgorzata Parakowska, „Smalec wiejski" z cebulą i jabłkami – p. Małgorzata Tarka, a „Lubelski Piróg jaglany" upiekła - p. Bożena Grabarz.
Kolejne warsztaty odbędą się w:
Radawiec Duży – gmina Konopnica – 15 marca, godz. 14.00;
Dąbrowica – gmina Jastków – 21 marca, godz. 10.00;
Bełżyce – 22 marca, godz. 10.00;
Borzechów 27 marca 2014 roku, godz. 10.00.
Spotkania odbywać się będą w ramach następującego programu:
• Prezentacja informacji nt. produktów tradycyjnych (lista produktów tradycyjnych, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność))-forma multimedialna
• Prezentacja informacji nt. wykorzystania produktów tradycyjnych w branży turystycznej, gastronomicznej, hotelarskiej, spożywczej.
• Pokaz kulinarny (wybrana potrawa zarejestrowana na liście produktów tradycyjnych) wraz z degustacją podczas którego prowadzący zapoznają uczestników z historią i tradycją wykonywanych potraw. Omówią też znaczenie wykorzystywanych produktów.
• Analiza receptur oraz degustacja produktów prezentowanych przez uczestników podczas warsztatów kulinarnych w kontekście spełniania warunków produktu lub potrawy tradycyjnej /produktu lub potrawy lokalnej
Czas trwania spotkania – 4 godziny
Osoby zainteresowane uczestnictwem w spotkaniach prosimy o kontakt z biurem LGD „KwL" – tel. 81 534 45 28.
Liczba miejsc ograniczona.