WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO W KRZCZONOWIE
20 maja 2014 r.
Gmina i miejscowość Krzczonów w powiecie lubelskim słynie między innymi z kultywowania tradycji rękodzieła artystycznego (strój krzczonowski, pisanki, palmy, ozdoby ze słomy). 20 maja na warsztatach produktu lokalnego mogliśmy się przekonać, że również tradycje kulinarne są pieczołowicie kultywowane. Niektóre z przepisów prezentowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich gminy Krzczonów potraw funkcjonują na tym obszarze nawet od początków XX wieku.
Panie przygotowały wspaniale smakujące potrawy. Były wśród nich:
Piernik z karmelem – p. Anna Bartnik i p. Kazimiera Januszek z Walentynowa. „Fajercarze” – Grażyna Marciniak z Krzczonowa. Zupa zacierkowa – p. Danuta Kilianek i p. Elżbieta Turska Piotrkówka. „Parowanki z Olszanki” – p. Bogumiła Wójcik z Olszanki. Oponki serowe – p. Elżbieta Mysłowska i p. Bożena Gąbka z Zielonej. Ciastka ze skwarkami – p. Marianna Świerzawska i p. Teresa Gutek z Krzczonowa. Kiełbasa wiejska – p. Elżbieta Turska z Piotrkówka. Chleb żytni krzczonowski i piwo wiejskie – p. Hanna Dziadosz z Olszanki. Rolada ziemniaczana i pierogi regionalne – Firma Gastronomiczna „RETRO” z Krzczonowa.
Gotowane podczas warsztatów flaki warszawskie i "szarlotka sypana" potwierdziły kunszt kulinarny uczestników spotkania.
Gorąco dziękujemy wszystkim organizatorom i uczestnikom za udział w spotkaniu.