Piotrków,8 kwietnia 2014r.
Gminne Centrum Kultury w Jabłonie z siedzibą w Piotrkowie od kilku lat promuje „Piróg drożdżowy” toteż na warsztatach produktu lokalnego nie mogło zabraknąć tego przysmaku. Obecne na spotkaniu Panie z KGW Jabłonna Pierwsza, Piotrków Pierwszy, Piotrków Drugi i Wierciszów zaprezentowały tradycyjne potrawy wykonywane w ich domach od pokoleń.
Zupę – zacierkę ugotowała Pani Barbara Drwal.
Pani Zofia Sławek upiekła Piróg – jaglaniarz”, Pani Joanna Husarek – „Budyniarz z kruszonką”, Pani Leokadia Skalska „Kapuściarz” i „Kasiarz”, a Pani Zofia Poleszak - „Kulebiaczki”.
Pani Maria Sawicka częstowała pierogami lubelskimi na słodko i na słono.
„Kartacze z mięsem” zaprezentowała Pani Krystyna Kowalczyk.
Pani Barbara Broda przygotowała kapustę z grochem – potrawę równie prostą w przygotowaniu, co smaczną i niezwykle na tym terenie popularną.
W trakcie warsztatów uczestniczki gotowały „przemyski żur postny ze śledziem” oraz piekły „marchwiak z makiem”.
Podczas warsztatów panie prezentowały fragment widowiska obrzędowego „Pieczenie chleba”.
Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów za udział w spotkaniu, a Dyrekcji i Pracownikom GCK w Piotrkowie za pomoc w organizacji przedsięwzięcia.