Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

ZASMAKUJ W TRADYCJI” WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO W PIOTRKOWIE

Piotrków,8 kwietnia 2014r.

DSC 0816Gminne Centrum Kultury w Jabłonie z siedzibą w Piotrkowie od kilku lat promuje „Piróg drożdżowy” toteż na warsztatach produktu lokalnego nie mogło zabraknąć tego przysmaku. Obecne na spotkaniu Panie z KGW Jabłonna Pierwsza, Piotrków Pierwszy, Piotrków Drugi i Wierciszów zaprezentowały tradycyjne potrawy wykonywane w ich domach od pokoleń.

 

Zupę – zacierkę ugotowała Pani Barbara Drwal.

Pani Zofia Sławek upiekła Piróg – jaglaniarz”, Pani Joanna Husarek – „Budyniarz z kruszonką”, Pani Leokadia Skalska „Kapuściarz” i „Kasiarz”, a Pani Zofia Poleszak - „Kulebiaczki”.

Pani Maria Sawicka częstowała pierogami lubelskimi na słodko i na słono.

„Kartacze z mięsem” zaprezentowała Pani Krystyna Kowalczyk.

Pani Barbara Broda przygotowała kapustę z grochem – potrawę równie prostą w przygotowaniu, co smaczną i niezwykle na tym terenie popularną.

W trakcie warsztatów uczestniczki gotowały „przemyski żur postny ze śledziem” oraz piekły „marchwiak z makiem”.

Podczas warsztatów panie prezentowały fragment widowiska obrzędowego „Pieczenie chleba”.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów za udział w spotkaniu, a Dyrekcji i Pracownikom GCK w Piotrkowie za pomoc w organizacji przedsięwzięcia.

Wyszukiwarka
Newsletter