WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO
PIOTRKÓWEK, 10.05.2014r.
Liczna grupa mieszkanek i mieszkańców Piotrkówka Teklina, Kosarzewa, Lewandowszczyzny, Olszanki, Antoniówki i Żukowa pod okiem wspaniałych kucharzy, panów Marcina Majchera i Michała Tabaczewskiego z Fundacji Qulturalne Qulinaria gotowała zupę mazurską oraz pierekaczewnik.
Prowadzący warsztaty barwnie opowiadali o profesjonalnych metodach gotowania, zastosowaniu przypraw, cechach i wartości odżywczej używanych produktów.
Wspólne gotowanie poprzedzone było wykładem na temat walorów i zalet kuchni tradycyjnej, oraz informacją o projekcie „Zasmakuj w Tradycji” oraz cechach produktów tradycyjnych.
Spotkanie zakończyła degustacja potraw przygotowanych podczas warsztatów oraz prezentowanych przez uczestników warsztatów. Wśród potraw wykonanych przez uczestników warsztatów królowały pierogi w wielu odmianach, wędliny, chleby i ciasta.
Uczestniczkom i uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy za przybycie, przygotowanie potraw i czynny udział w warsztatach.