Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

TRZECIE WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO ZA NAMI

DSC 0335W minioną sobotę, to jest 15 marca, LGD „Kraina wokół Lublina” gościła  w świetlicy OSP  w Radawcu Dużym – gmina Konopnica. Gotowaliśmy „Zupę chłopską fajsławicką" oraz „Parowańce z serem” polane przepysznym sosem malinowym.

W minioną sobotę, to jest 15 marca, LGD „Kraina wokół Lublina” gościła z kucharzami z Agencji „Don Brando” – p.  Kamilem Kotarskim i Jarosławem Piłatem oraz ekipą filmową Agencji Producenckiej OTO w świetlicy OSP w  Radawcu Dużym – gmina Konopnica.

Tym razem na warsztaty kulinarne przybyły panie z KGW Radawiec, Motycz, Sporniak,  mieszkańcy miejscowości Radawiec Duży, Kozubszczyzna, Radawczyk Drugi, Szerokie, Marynin, Zemborzyce Dolne, Zemborzyce

Gotowaliśmy „Zupę chłopską fajsławicką” i „Parowańce z serem” polane przepysznym sosem malinowym. Uczestnicy warsztatów gotowali ochoczo słuchając sugestii kucharzy, wykorzystując własne doświadczenia i umiejętności kulinarne, a potem równie chętnie dzielili się smakowitymi rezultatami swojej pracy.

Na uczestników spotkania czekały też specjały, które można określić jako „Smaki gminy Konopnica”.

Panie Maria Maj i Zofia Rycak z KGW Motycz podawały „Pierogi Motyckie”. Członkinie KGW Sporniak zaserwowały bardzo smaczne „Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami”. Kolejny smakołyk - „Ciasto marchewkowe z Szerokiego” wykonane przez p. Gabrielę Zając również spotkało się z uznaniem smakoszy obecnych na spotkaniu. Zaskakujący smak odkryliśmy w „Szarlotce z kapusty” p. Danuty Kliczka z KGW Motycz. P. Danuta w przepisie na tradycyjny kulebiak zamiast ciasta drożdżowego dała ciasto kruche. Efekt – fantastyczny smak!! „Fajercaki” z dżemem z cukinii to „smaki dzieciństwa” wielu obecnych na spotkaniu. Przygotowała je     p. Janina Kowalska z KGW Motycz. Wiążemy z tym przysmakiem pewne nadzieje, gdyż p. Janina wyraziła zainteresowanie wpisaniem przysmaku na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego co dałoby szanse na jego popularyzację. „Napoleonka” p. Marii Włodarczyk z Kozubszczyzny okazała się deserem tak smakowitym, że znikła na długo przed potrawami obiadowymi. Nie sposób było jej się oprzeć. I na koniec – „Babeczki z kremem i wiśnią” p. Ewy Żydek z Motycza – kruche, delikatne, piękne …. I  oczywiście przepyszne.

W trakcie prezentacji potraw p. Kamil Kotarski uzgodnił z wykonawczyniami, że poza „Fajercakami” również „Pierogi Motyckie”, „Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami”, „Napoleonka” i „Babeczki” są potrawami, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Miłym akcentem spotkania był występ reaktywowanego rok temu zespołu śpiewaczego „Rola” z parafii Motycz. Opiekę muzyczną nad zespołem sprawuje etnomuzykolog z Motycza, p. Agata Kusto.

Jak poprzednie – tak i to spotkanie zostało uwiecznione na taśmie filmowej. Projekcja filmu w TV Lublin na przełomie marca i kwietnia. O terminie i godzinie emisji poinformujemy na naszej stronie internetowej.

Organizatorzy spotkania serdecznie dziękują strażakom OSP Radawiec Duży, a szczególnie p. Tomaszowi Brodziakowi za przygotowanie świetlicy do spotkania, wszystkim osobom za przybycie i czynny udział w spotkaniu.

UWAGA

Najbliższe warsztaty produktu tradycyjnego 21 marca w Dąbrowicy i 22 marca w Bełżycach.

DO ZOBACZENIA

 

Wyszukiwarka
Newsletter