Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
TRZECIE WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO ZA NAMI
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 17, marzec 2014 13:18
- Odsłony: 3745
W minioną sobotę, to jest 15 marca, LGD „Kraina wokół Lublina” gościła w świetlicy OSP w Radawcu Dużym – gmina Konopnica. Gotowaliśmy „Zupę chłopską fajsławicką" oraz „Parowańce z serem” polane przepysznym sosem malinowym.
W minioną sobotę, to jest 15 marca, LGD „Kraina wokół Lublina” gościła z kucharzami z Agencji „Don Brando” – p. Kamilem Kotarskim i Jarosławem Piłatem oraz ekipą filmową Agencji Producenckiej OTO w świetlicy OSP w Radawcu Dużym – gmina Konopnica.
Tym razem na warsztaty kulinarne przybyły panie z KGW Radawiec, Motycz, Sporniak, mieszkańcy miejscowości Radawiec Duży, Kozubszczyzna, Radawczyk Drugi, Szerokie, Marynin, Zemborzyce Dolne, Zemborzyce
Gotowaliśmy „Zupę chłopską fajsławicką” i „Parowańce z serem” polane przepysznym sosem malinowym. Uczestnicy warsztatów gotowali ochoczo słuchając sugestii kucharzy, wykorzystując własne doświadczenia i umiejętności kulinarne, a potem równie chętnie dzielili się smakowitymi rezultatami swojej pracy.
Na uczestników spotkania czekały też specjały, które można określić jako „Smaki gminy Konopnica”.
Panie Maria Maj i Zofia Rycak z KGW Motycz podawały „Pierogi Motyckie”. Członkinie KGW Sporniak zaserwowały bardzo smaczne „Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami”. Kolejny smakołyk - „Ciasto marchewkowe z Szerokiego” wykonane przez p. Gabrielę Zając również spotkało się z uznaniem smakoszy obecnych na spotkaniu. Zaskakujący smak odkryliśmy w „Szarlotce z kapusty” p. Danuty Kliczka z KGW Motycz. P. Danuta w przepisie na tradycyjny kulebiak zamiast ciasta drożdżowego dała ciasto kruche. Efekt – fantastyczny smak!! „Fajercaki” z dżemem z cukinii to „smaki dzieciństwa” wielu obecnych na spotkaniu. Przygotowała je p. Janina Kowalska z KGW Motycz. Wiążemy z tym przysmakiem pewne nadzieje, gdyż p. Janina wyraziła zainteresowanie wpisaniem przysmaku na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego co dałoby szanse na jego popularyzację. „Napoleonka” p. Marii Włodarczyk z Kozubszczyzny okazała się deserem tak smakowitym, że znikła na długo przed potrawami obiadowymi. Nie sposób było jej się oprzeć. I na koniec – „Babeczki z kremem i wiśnią” p. Ewy Żydek z Motycza – kruche, delikatne, piękne …. I oczywiście przepyszne.
W trakcie prezentacji potraw p. Kamil Kotarski uzgodnił z wykonawczyniami, że poza „Fajercakami” również „Pierogi Motyckie”, „Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami”, „Napoleonka” i „Babeczki” są potrawami, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Miłym akcentem spotkania był występ reaktywowanego rok temu zespołu śpiewaczego „Rola” z parafii Motycz. Opiekę muzyczną nad zespołem sprawuje etnomuzykolog z Motycza, p. Agata Kusto.
Jak poprzednie – tak i to spotkanie zostało uwiecznione na taśmie filmowej. Projekcja filmu w TV Lublin na przełomie marca i kwietnia. O terminie i godzinie emisji poinformujemy na naszej stronie internetowej.
Organizatorzy spotkania serdecznie dziękują strażakom OSP Radawiec Duży, a szczególnie p. Tomaszowi Brodziakowi za przygotowanie świetlicy do spotkania, wszystkim osobom za przybycie i czynny udział w spotkaniu.
UWAGA
Najbliższe warsztaty produktu tradycyjnego 21 marca w Dąbrowicy i 22 marca w Bełżycach.
DO ZOBACZENIA