Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Bychawka - WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 24, wrzesień 2014 09:02
- Odsłony: 4052
Bychawka, 21.09.2014r.
Warsztaty produktu tradycyjnego zorganizowane w świetlicy w Bychawce Drugiej zgromadziły niezwykle liczną grupę osób – do małych dzieci z rodzicami, młodzież, po pokolenie seniorów.
Pod okiem kucharzy z Agencji Reklamowej „don Brando” uczestnicy przyrządzali naleśniki biszkoptowe zwane książęcymi i cebularze lubelskie. Obydwie potrawy okazały się wspaniałe, a dekoracje naleśników świeżymi owocami zaspokoiły zarówno potrzeby podniebienia jak i wrażeń estetycznych.
Potrawy przygotowane i prezentowane przez mieszkańców Bychawki Pierwszej, Drugiej i Trzeciej to:
- Kapusta z grochem i fajerczaki – p. Jolanta Zawiślak
- Pierogi z kaszą gryczana, serem i mięta na słodko – p. Stanisława Marzec
- Kulasza – p. Aneta Zielińska
- Racuszki z jabłkami – p. Teresa Dziadosz
- Pieróg z kaszą gryczaną – p. Dorota Sopoćko
- Szarlotka z antonówkami – p. Agnieszka Marzec
- Sernik z jogurtu greckiego – p. Edyta Wójcik
- Zupa za cierka – Stanisław Szewczyk
Wszystkim uczestnikom warsztatów, a w szczególności osobom, które zechciały zadać sobie trud przygotowania i prezentacji potraw tradycyjnych serdecznie dziękujemy za aktywne uczestnictwo w spotkaniu.