Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Elizówka - warsztaty produktu lokalnego
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 27, październik 2014 14:54
- Odsłony: 3729
Elizówka
25.10.2014r.
Sobotnie przedpołudnie trzydzieścioro mieszkańców Elizówki, Dysa, Jakubowic Konińskich, Woli Krasienińskiej, Nowego Stawu i Pólka spędziło na warsztatach produktu tradycyjnego w nowo wyremontowanej świetlicy w Elizówce.
Pod okiem zawodowych kucharzy uczestnicy warsztatów gotowali jesienną zupę krem z dyni i smażyli książęce naleśniki biszkoptowe.
W jesiennych dekoracjach wspaniale prezentowały się przygotowane przez uczestniczki potrawy:
- pączki z dżemem porzeczkowym – p. Kamila Wójcik; bigos i flaki z Elizówki– p. Dorota Góźdź; kurczak vel bycze jądra ;) – p. Hanna Mazur; pierogi z ziemniakami i serem w cieście jak na kopytka – p. Jadwiga Buzek – Czarnolas; paszteciki w cieście drożdżowym, grzybki z ciasta kruchego i miodowego, galantyna z kurczaka – p. Ewa Saba; pieróg biłgorajski – p. Ewa Pitura; schab ze śliwką – p. Zofia Mańkowska; sernik z gotowanego sera – p. Anna Kaczor; naleśniki domowe z serem – p. Zofia Wawer; karczek duszony w sosie – p. Alicja Grylicka; ryba po grecku – p. Barbara Skowronek; salceson z kurczaka – p. Joanna Rusinek; gołąbki – p. Halna Pachuta; sałatka warzywno – owocowa – p. Bożena Marczak; sałatka brokułowa – p. Aneta Grzybek; sałatka z gruszką i serem pleśniowym oraz rolada szpinakowa – p. Justyna Porzak; barszcz ukraiński – p. Katarzyna Mieszkowska; krokiety – p. Ewa Kisiel.
Zarówno potrawy prezentowane podczas warsztatów, jaki i te przygotowane wcześniej było niezwykle smaczne i apetyczne. Panie opowiadając o przygotowywanych daniach podkreślały fakt, że naprawdę smaczne potrawy można wykonać jedynie z produktów ekologiczny, najwyższej jakości… i oczywiście tych wyprodukowanych w Elizówce.
Uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy.