Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

Elizówka - warsztaty produktu lokalnego

Zasmakuj logo 4

Elizówka

25.10.2014r.

Sobotnie przedpołudnie trzydzieścioro mieszkańców Elizówki, Dysa, Jakubowic Konińskich, Woli Krasienińskiej, Nowego Stawu i Pólka spędziło na warsztatach produktu tradycyjnego w nowo wyremontowanej świetlicy w Elizówce.

Pod okiem zawodowych kucharzy uczestnicy warsztatów gotowali jesienną zupę krem z dyni i smażyli książęce naleśniki biszkoptowe.

W jesiennych dekoracjach wspaniale prezentowały się przygotowane przez uczestniczki potrawy:

- pączki z dżemem porzeczkowym – p. Kamila Wójcik; bigos i flaki z Elizówki– p. Dorota Góźdź; kurczak vel bycze jądra ;) – p. Hanna Mazur; pierogi z ziemniakami i serem w cieście jak na kopytka – p. Jadwiga Buzek – Czarnolas; paszteciki w cieście drożdżowym, grzybki z ciasta kruchego i miodowego, galantyna z kurczaka – p. Ewa Saba; pieróg biłgorajski – p. Ewa Pitura; schab ze śliwką – p. Zofia Mańkowska; sernik z gotowanego sera – p. Anna Kaczor; naleśniki domowe z serem – p. Zofia Wawer; karczek duszony w sosie – p. Alicja Grylicka; ryba po grecku – p. Barbara Skowronek; salceson z kurczaka – p. Joanna Rusinek; gołąbki – p. Halna Pachuta; sałatka warzywno – owocowa – p. Bożena Marczak; sałatka brokułowa – p. Aneta Grzybek; sałatka z gruszką i serem pleśniowym oraz rolada szpinakowa – p. Justyna Porzak; barszcz ukraiński – p. Katarzyna Mieszkowska; krokiety – p. Ewa Kisiel.

Zarówno potrawy prezentowane podczas warsztatów, jaki i te przygotowane wcześniej było niezwykle smaczne i apetyczne. Panie opowiadając o przygotowywanych daniach podkreślały fakt, że naprawdę smaczne potrawy można wykonać jedynie z produktów ekologiczny, najwyższej jakości… i oczywiście tych wyprodukowanych w Elizówce.

Uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy.

Wyszukiwarka
Newsletter