Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Warsztaty produktu lokalnego w Dąbrowicy – gmina Jastków
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 24, marzec 2014 15:41
- Odsłony: 3424
"Zasmakuj w Tradycji"
Pierwszy dzień wiosny – 21 marca – Dąbrowica. Cudowny prawdziwie wiosenny dzień w gościnnym Gminnym Ośrodku Kultury i sportu przebiegał pod znakiem gotowania i smakowania potraw lokalnych. Na warsztaty przybyły mieszkanki miejscowości Dąbrowica, Piotrawin, Moszna, Moszenki, Sieprawki, Ługów, Płouszowice, Miłocin, Kolonia Tomaszowice, Panieńszczyzna.
W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy panie udekorowały salę palmami, pisankami, koszyczkami wielkanocnymi. W aranżacji wielkonocnej pod kierunkiem kucharzy współpracujących z firmą „Don Brando” – p. Kamila Kotarskiego i p. Jarosława Piłata uczestniczki spotkania gotowały Forszmak Lubelski oraz piekły Pieróg biłgorajski. Nieznany w naszych okolicach „pieróg” tym różni się od popularnego na naszym obszarze pieroga gryczanego że wśród składników nie ma mąki ani ciasta. Nawet wytrawne gospodynie uczestniczące w spotkaniu z ciekawością oczekiwały na efekt swojej pracy. Po degustacji jednogłośnie uznano że „Pieróg Biłgorajski” jest przepyszny.
Miłym i niezwykle smacznym akcentem spotkania były potrawy przygotowane przez panie Ewę Mirosław z Miłocina i Krystynę Szymańską z Tomaszowic.
Pani Ewa serwowała pierogi z kapustą i grzybami, ruskie oraz z soczewicą i mięsem. Pani Krystyna –kurczaka w ziołach, znanego jako „baleron białoruski” i „kociołek chłopski”. „Baleron białoruski” wzbudził duże zainteresowanie obecnych na warsztatach oraz ekipy telewizyjnej.
Jak wyglądały i jak były przyrządzane opisane potrawy można będzie zobaczyć w czasie emisji jednego z odcinków filmu promocyjnego „Zasmakuj w Tradycji” na antenie Telewizji Lublin. .Pierwszy odcinek już 6 kwietnia o godz. 17.45 Powtórka w sobotę o godz. 19.00.
Kolejne odcinki dokumentujące warsztaty produktu lokalnego, pokazujące ciekawe miejsca i ludzi na terenie gmin, które nas goszczą będą się ukazywały co 2 tygodnie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania oraz dyrekcji i pracownikom GOKiS w Jastkowie z siedzibą w Dąbrowicy.