Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

Warsztaty produktu lokalnego w Bełżycach

Dziesiąte w ramach projektu współpracy "Zasmakuj w Tradycji", a piąte na naszym obszarze warsztaty odbyły się w Bełżycach – Wzgórzu w siedzibie Stowarzyszenia Kreatywnych Kobiet „Stokrotka”. Świetlica wyremontowana między innymi ze środków pozyskanych za pośrednictwem naszej LGD (kominek który ogrzewał chłodne pomieszczenie)od rana tętniła życiem.

 W Warsztatach wzięły udział panie ze Stowarzyszenia „Stokrotka” oraz „Klubu Kobiet” działającego przy Miejskim Domu Kultury w Bełżycach. Prowadzący warsztaty to panowie Marcin Majcher i Radosław Taracha z fundacji „Qulturalne Qulinaria” oraz gościnnie pani Elżbieta Chylińska z Ćmiłowa. Pod okiem kucharzy panie gotowały kwaśnice na żeberkach i pierogi turowskie z soczewicą.

W ramach prezentacji potraw własnych, panie z „Klubu Kobiet” w składzie: Urszula Anasiewicz, Marianna Michalak, Barbara Pietras, Janina Amermajster, Jadwiga Bekier, Teresa Dzikowska, Anastazja Rosińska, Janina Poleszak, Danuta Łagowska, Alicja Czerniec i Genowefa Matysek przygotowały pierogi ziemniaczane z cebulą, pierogi z farszem z surowych ziemniaków, pierogi z soczewicy i gotowanych ziemniaków oraz parzoną sałatę. Panie z SKK „Stokrotka” – Marzenia Kieraga, Bożena Wójtowicz, Barbara Bernat, Sylwia Ostańska i Izabela Kołłątaj ugotowały pyzy z mięsem, a p. Barbara Bernat również barszcz ukraiński.

Podróż po smakach Bełżyc zakończył deser w wykonaniu pani Elżbiety Chylińskiej i uczestniczek warsztatów. „Parowańce z serem i sosem waniliowym” oczarowały kucharzy podczas spotkania w Ćmiłowie, czego efektem było zaproszenie do pokazu w Bełżycach.

Wszyscy mieliśmy niekłamaną przyjemność pokosztować tych przysmaków podczas degustacji która zakończyła niezwykle miłe spotkanie.

Uczestniczkom warsztatów oraz organizatorom spotkania serdecznie dziękujemy.

Wyszukiwarka
Newsletter