Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Warsztaty produktu lokalnego w Bełżycach
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 24, marzec 2014 15:47
- Odsłony: 3906
Dziesiąte w ramach projektu współpracy "Zasmakuj w Tradycji", a piąte na naszym obszarze warsztaty odbyły się w Bełżycach – Wzgórzu w siedzibie Stowarzyszenia Kreatywnych Kobiet „Stokrotka”. Świetlica wyremontowana między innymi ze środków pozyskanych za pośrednictwem naszej LGD (kominek który ogrzewał chłodne pomieszczenie)od rana tętniła życiem.
W Warsztatach wzięły udział panie ze Stowarzyszenia „Stokrotka” oraz „Klubu Kobiet” działającego przy Miejskim Domu Kultury w Bełżycach. Prowadzący warsztaty to panowie Marcin Majcher i Radosław Taracha z fundacji „Qulturalne Qulinaria” oraz gościnnie pani Elżbieta Chylińska z Ćmiłowa. Pod okiem kucharzy panie gotowały kwaśnice na żeberkach i pierogi turowskie z soczewicą.
W ramach prezentacji potraw własnych, panie z „Klubu Kobiet” w składzie: Urszula Anasiewicz, Marianna Michalak, Barbara Pietras, Janina Amermajster, Jadwiga Bekier, Teresa Dzikowska, Anastazja Rosińska, Janina Poleszak, Danuta Łagowska, Alicja Czerniec i Genowefa Matysek przygotowały pierogi ziemniaczane z cebulą, pierogi z farszem z surowych ziemniaków, pierogi z soczewicy i gotowanych ziemniaków oraz parzoną sałatę. Panie z SKK „Stokrotka” – Marzenia Kieraga, Bożena Wójtowicz, Barbara Bernat, Sylwia Ostańska i Izabela Kołłątaj ugotowały pyzy z mięsem, a p. Barbara Bernat również barszcz ukraiński.
Podróż po smakach Bełżyc zakończył deser w wykonaniu pani Elżbiety Chylińskiej i uczestniczek warsztatów. „Parowańce z serem i sosem waniliowym” oczarowały kucharzy podczas spotkania w Ćmiłowie, czego efektem było zaproszenie do pokazu w Bełżycach.
Wszyscy mieliśmy niekłamaną przyjemność pokosztować tych przysmaków podczas degustacji która zakończyła niezwykle miłe spotkanie.
Uczestniczkom warsztatów oraz organizatorom spotkania serdecznie dziękujemy.