Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Gałęzów - Warsztaty produktu lokalnego
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 18, wrzesień 2014 13:42
- Odsłony: 5038
WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO
GAŁĘZÓW, 8 września 2014 roku.
W warsztatach kulinarnych zorganizowane przez LGD „Kraina wokół Lublina” w ramach projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji” w Gałęzowie w wyremontowanej na początku 2014 roku świetlicy uczestniczyły 33 osoby. Z Gałęzowa, Bychawy, Marysina i Woli Gałęzowskiej. Gotowaliśmy „Lubelski żur” i „Racuch z makiem”. Uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy do degustacji. Były to głównie ciasta…… ale nie tylko. Pani Joanna Zyguła częstowała „pierogiem z kaszą”, p. Agata Wińska – ciastem drożdżowym z makiem, p. Barbara Korba – rogalikami drożdżowymi i sernikiem, a p. Barbara Cywińska przygotowała „jabłecznik” z jabłek antonówek, najlepszych do pieczenia. Było to ciasto, które wygrało konkurs jednej z edycji „Danie dla Mola” organizowanego od kilku lat przez Miejską bibliotekę Publiczną w Bychawie. W takim miejscu jak Gałęzów nie mogło zabraknąć pierogów. Wykonała je i przekazała do degustacji p. Alina Bartosiak z Bychawy. Dodatkową atrakcja była nalewka „Molówka” do „Poematu o molowej nalewce”, którą serwował p. Wiesław Boguta z Bychawy.
Wszystkim uczestnikom warsztatów, a w szczególności osobom, które zechciały zadać sobie trud przygotowania i prezentacji potraw tradycyjnych serdecznie dziękujemy za aktywne uczestnictwo w spotkaniu.