Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

Gałęzów - Warsztaty produktu lokalnego

Zasmakuj logo

WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO

GAŁĘZÓW, 8 września 2014 roku.

W warsztatach kulinarnych zorganizowane przez LGD „Kraina wokół Lublina” w ramach projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji” w Gałęzowie w wyremontowanej na początku 2014 roku świetlicy uczestniczyły 33 osoby. Z Gałęzowa, Bychawy, Marysina i Woli Gałęzowskiej. Gotowaliśmy „Lubelski żur” i „Racuch z makiem”. Uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy do degustacji. Były to głównie ciasta…… ale nie tylko. Pani Joanna Zyguła częstowała „pierogiem z kaszą”, p. Agata Wińska – ciastem drożdżowym z makiem, p. Barbara Korba – rogalikami drożdżowymi i sernikiem, a p. Barbara Cywińska przygotowała „jabłecznik” z jabłek antonówek, najlepszych do pieczenia. Było to ciasto, które wygrało konkurs jednej z edycji „Danie dla Mola” organizowanego od kilku lat przez Miejską bibliotekę Publiczną w Bychawie. W takim miejscu jak Gałęzów nie mogło zabraknąć pierogów. Wykonała je i przekazała do degustacji p. Alina Bartosiak z Bychawy. Dodatkową atrakcja była nalewka „Molówka” do „Poematu o molowej nalewce”, którą serwował p. Wiesław Boguta z Bychawy.

Wszystkim uczestnikom warsztatów, a w szczególności osobom, które zechciały zadać sobie trud przygotowania i prezentacji potraw tradycyjnych serdecznie dziękujemy za aktywne uczestnictwo w spotkaniu.

Wyszukiwarka
Newsletter