Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Zakrzew - warsztaty poroduktu lokalnego
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 18, wrzesień 2014 14:54
- Odsłony: 5321
WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO
Zakrzew, 10. 09. 2014r.
Gościnny Zakrzew powitał uczestników warsztatów kulinarnych piękną jesienna pogodą. Uczestniczki spotkania z miejscowości Zakrzew, Zakrzew Kolonia, Nikodemów, Targowisko, Majdan Starowiejski, Dębina, Tarnawka I, Tarnawka II i Wólka Ponikiewska w doskonałych humorach prezentowały przygotowane potrawy tradycyjne oraz gotowały pod kierunkiem kucharzy z Agencji Marketingowej „Don Brando” „Kozibrodę z mięsem” i „Parowańce z Kąkolewnicy z malinami”.
Lista potrwa tradycyjnych, które przygotowały i prezentowały uczestniczki warsztatów jest długa i bogata: „Kurczak faszerowany po staropolsku mojej mamy” p. Agata Wójtowicz, „Piernik z marchewką” – p. Agata Wójtowicz (zbieżność imienia i nazwiska przypadkowa), „Kaszanka w cieście” p. Mirosława Makuch, „Fajerczaki Teściowej” p. Maria Golec, „Pierogi z soczewicą” p. Marta Stępniak, „Pieróg redczany” na słodko bez ciasta p. Zofia Rekiel, Kapusta kiszona z grochem i grzybami oraz kapusta świeża z grochem i grzybami p. Barbara Wójtowicz, Pieróg jaglany na słodko p. Beata Kopciewicz, chleb pszenno – żytni p. Edyta Łukasik, pasztet z cukinii p. Krystyna Skiba, „Stefanki” p. Urszula Tkaczyk, „Fajerczaki” p. Bożena Pizoń, ser biały – panie Zofia Skiba i Maria Kowalczyk, Racuszki z jabłkami p. Anna Mączka, „Mniszkowy miodek Babci Anieli” p. Anna Nowakiewicz, kluski z makiem p. Izabela Studzińska. Pojawiły się też dżemy, miody, a nawet trzydziestoletnia nalewka.
Jedną z atrakcji spotkania był pokaz ubijania masła w tradycyjnej „maselnicy”, jakiej powszechnie używały babcie i prababcie na wsiach powiatu lubelskiego.
LGD „Kraina wokół Lublina” serdeczni dziękuje Paniom uczestniczącym w warsztatach przybycie, za zaangażowanie, wspaniałą atmosferę i niezrównanego smaku potrawy.