Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

Żywność ekologiczna - dofinansowanie z PROW

ekoZapraszamy Państwa do udziału w seminarium zorganizowanym z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

"ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - WSPARCIE W RAMACH PROW 2007-2013 PRODUCENTÓW UCZESTNICZĄCYCH W PROGRAMIE ROLNO ŚRODOWISKOWYM, KORZYSTAJĄCYCH Z PAKIETU ROLNICTWO EKOLOGICZNE.

MOŻLIWOŚCI KORZYSTANIA Z FUNDUSZY WSPARCIA W 2014 ROKU, NOWE PERSPEKTYWY W PROW 2014-2020"

Czytaj więcej...

Elizówka - warsztaty produktu lokalnego

Zasmakuj logo 4

Elizówka

25.10.2014r.

Sobotnie przedpołudnie trzydzieścioro mieszkańców Elizówki, Dysa, Jakubowic Konińskich, Woli Krasienińskiej, Nowego Stawu i Pólka spędziło na warsztatach produktu tradycyjnego w nowo wyremontowanej świetlicy w Elizówce.

Pod okiem zawodowych kucharzy uczestnicy warsztatów gotowali jesienną zupę krem z dyni i smażyli książęce naleśniki biszkoptowe.

W jesiennych dekoracjach wspaniale prezentowały się przygotowane przez uczestniczki potrawy:

- pączki z dżemem porzeczkowym – p. Kamila Wójcik; bigos i flaki z Elizówki– p. Dorota Góźdź; kurczak vel bycze jądra ;) – p. Hanna Mazur; pierogi z ziemniakami i serem w cieście jak na kopytka – p. Jadwiga Buzek – Czarnolas; paszteciki w cieście drożdżowym, grzybki z ciasta kruchego i miodowego, galantyna z kurczaka – p. Ewa Saba; pieróg biłgorajski – p. Ewa Pitura; schab ze śliwką – p. Zofia Mańkowska; sernik z gotowanego sera – p. Anna Kaczor; naleśniki domowe z serem – p. Zofia Wawer; karczek duszony w sosie – p. Alicja Grylicka; ryba po grecku – p. Barbara Skowronek; salceson z kurczaka – p. Joanna Rusinek; gołąbki – p. Halna Pachuta; sałatka warzywno – owocowa – p. Bożena Marczak; sałatka brokułowa – p. Aneta Grzybek; sałatka z gruszką i serem pleśniowym oraz rolada szpinakowa – p. Justyna Porzak; barszcz ukraiński – p. Katarzyna Mieszkowska; krokiety – p. Ewa Kisiel.

Zarówno potrawy prezentowane podczas warsztatów, jaki i te przygotowane wcześniej było niezwykle smaczne i apetyczne. Panie opowiadając o przygotowywanych daniach podkreślały fakt, że naprawdę smaczne potrawy można wykonać jedynie z produktów ekologiczny, najwyższej jakości… i oczywiście tych wyprodukowanych w Elizówce.

Uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy.

Przegląd Zespołów Artystycznych

plakat przeglad2014mJuż najbliższą niedzielę 19 października, zapraszamy Państwa do Bychawy (Bychawskie Centrum Kultury) na Przegląd Zespołów Artystycznych terenu LGD "Kraina wokół Lublina".

Czytaj więcej...

POKAZ KULINARNY W WYKONANIU BOŻENY DYKIEL

Zasmakuj logo

Bożena Dykiel na pokazie kulinarnym, który odbył się w „Dworku Jabłonna” gotowała dla licznie zgromadzonej publiczności (ponad 140 osób) żur z białą kiełbasa i indyka na pikantnie oraz wykonała sałatkę ziemniaczaną. Gośćmi pokazu byli uczestnicy warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Zasmakuj w tradycji”, organizatorzy warsztatów w poszczególnych gminach, członkowie stowarzyszenia LGD „Kraina wokół Lublina”.

Czytaj więcej...

Wyszukiwarka
Newsletter