Kalendarz wydarzeń
październik 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Aktualności

Bychawka - WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO

Zasmakuj logo

Bychawka, 21.09.2014r.

Warsztaty produktu tradycyjnego zorganizowane w świetlicy w Bychawce Drugiej zgromadziły niezwykle liczną grupę osób – do małych dzieci z rodzicami, młodzież, po pokolenie seniorów.

Czytaj więcej...

Zaproszenie na warsztaty kulinarne w październiku, listopadzie i grudniu 2014

Lokalna Grupa Działania „Kraina wokół Lublina” w ramach projektu współpracy z LGD „Ziemia Biłgorajska” i LGD Ziemi Kraśnickiej organizuje „Warsztaty produktu lokalnego”

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych, które odbędą się:

11 października w świetlicy OSP w Czerniejowie (gmina Jabłonna)

25 października 2014r. w świetlicy wiejskiej w Elizówce (gmina Niemce) o godzinie 11.00

18 listopada w świetlicy wiejskiej w Zagórzu (gmina Bełżyce) o godzinie 16.00

13 grudnia w Szkole Podstawowej w Strzyżewicach - Rechcie (gmina Strzyżewice) o godzinie 10.00

Czytaj więcej...

Zakrzew - warsztaty poroduktu lokalnego

Zasmakuj logo

WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO

Zakrzew, 10. 09. 2014r.

Gościnny Zakrzew powitał uczestników warsztatów kulinarnych piękną jesienna pogodą. Uczestniczki spotkania z miejscowości Zakrzew, Zakrzew Kolonia, Nikodemów, Targowisko, Majdan Starowiejski, Dębina, Tarnawka I, Tarnawka II i Wólka Ponikiewska w doskonałych humorach prezentowały przygotowane potrawy tradycyjne oraz gotowały pod kierunkiem kucharzy z Agencji Marketingowej „Don Brando” „Kozibrodę z mięsem” i „Parowańce z Kąkolewnicy z malinami”.

Czytaj więcej...

Gałęzów - Warsztaty produktu lokalnego

Zasmakuj logo

WARSZTATY PRODUKTU LOKALNEGO

GAŁĘZÓW, 8 września 2014 roku.

W warsztatach kulinarnych zorganizowane przez LGD „Kraina wokół Lublina” w ramach projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji” w Gałęzowie w wyremontowanej na początku 2014 roku świetlicy uczestniczyły 33 osoby. Z Gałęzowa, Bychawy, Marysina i Woli Gałęzowskiej. Gotowaliśmy „Lubelski żur” i „Racuch z makiem”. Uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy do degustacji. Były to głównie ciasta…… ale nie tylko. Pani Joanna Zyguła częstowała „pierogiem z kaszą”, p. Agata Wińska – ciastem drożdżowym z makiem, p. Barbara Korba – rogalikami drożdżowymi i sernikiem, a p. Barbara Cywińska przygotowała „jabłecznik” z jabłek antonówek, najlepszych do pieczenia. Było to ciasto, które wygrało konkurs jednej z edycji „Danie dla Mola” organizowanego od kilku lat przez Miejską bibliotekę Publiczną w Bychawie. W takim miejscu jak Gałęzów nie mogło zabraknąć pierogów. Wykonała je i przekazała do degustacji p. Alina Bartosiak z Bychawy. Dodatkową atrakcja była nalewka „Molówka” do „Poematu o molowej nalewce”, którą serwował p. Wiesław Boguta z Bychawy.

Wszystkim uczestnikom warsztatów, a w szczególności osobom, które zechciały zadać sobie trud przygotowania i prezentacji potraw tradycyjnych serdecznie dziękujemy za aktywne uczestnictwo w spotkaniu.

Wyszukiwarka
Newsletter